Friday, April 22, 2011

good friday or no meat today/viernes santo u hoy sin carne

this morning i had no idea what could i prepare for lunch. my first choice was a potato based dish, but i did not feel like eating potatoes. then i remembered that some time ago, i made this amazing paratha recipe from a beautiful blog written by slovak girl who lives in india :) i want to share this easy and delicious recipe with you.
esta mañana no sabía que podría preparar para la comida. mi primera opción era algún plato a base de papas, pero no tenía ganas de comer papas. entonces me acordé que hace tiempo hice esta increíble receta de paratha de un blog hermoso escrito por una chica eslovaca que vive en india :) quiero compartir esta receta fácil y deliciosa con ustedes.

ingredients/ingredientes:

1 cup all purpose flour/taza de harina
2 teaspoons oil/aceite vegetal
salt/sal
water/agua

for the filling/para el relleno:

1 cup red lentils/ taza lentejas sin cáscara
few caraway seeds/pocas semillas de alcaravea
1/4 teaspoon turmeric/cucharita de cúrcuma
1/4 teaspoon hot chili powder/chucharita de chile en polvo
1 tablespoon of unsalted butter/cuchara de mantequilla sin sal (the original recipe uses ghee/en la receta original se usa ghee)
salt/sal

let the lentils rest in water for about an hour. wash them afterwards and cook until they get soft. melt the butter in a saucepan. add the caraway seeds. when they start to fry, add the turmeric, chili powder and cooked lentils. season it with salt and cook until the mixture gets dense.
deja remojar las lentejas durante una hora. lavalas y coce hasta que queden suaves. derrite la mantequilla en una cacerola. añade las semillas de alcaravea. cuando empiezan a freirse, añade la cúrcuma, chile en polvo y las lentejas cocidas. sasonalo con sal y coce hasta que la mezcla quede espesa.


let the lentils cool down.
deja que las lentejas se enfrían.































mix the flour, oil, salt and water to create a soft and elastic dough. let it rest for 30 minutes.
mezcla la harina, el aceite, sal y agua en una masa suave y elástica. dejala reposar durante 30 minutos.

take a piece of dough and form a small ball. roll it out and brush with oil. spoon a tablespoon of the lentil filling on the flat circle. enclose the filling in the dough and roll it out again.
toma un pedazo de la masa y forma una bolita. extiende la masa y barnizala con aceite. pon una cuchara del relleno de lentejas en círculo. encierra el relleno en la masa y extiendela otra vez. 

place paratha on a preheated pan and turn down the heat. toast them slowly from both sides.
pon paratha en un sartén precalientado y baja la flama. tostala lento de los dos lados.





























9 comments:

  1. Jeej Lubka, to si krasne urobila!! Mas ich na 1**, fotky dokonale a ja ti dakujem za zmienku o blogu :) Mam obrovsku radost :))

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  2. A este ti nasuskam jednu stranku, kde sa da poslat foto ako na Tastespotting alebo im podobne http://tasteologie.notcot.org/

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  3. Dakujem Miska, ked som ich robil prvykrat, vyzerali trosku lepsie :P este musim vela skusat, aby boli take krasne ako tvoje :)

    A dakujem aj za stranku, hned sa na nu pozriem :)

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  4. looks delishus! looks similar to a papusa, yes?

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  5. @blogbytina, yes they look similar, just that these are made of regular all-purpose flour, not from masa like papusa.

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  6. They look sooo delicious:) You have a great blog (found it through Tasteologie).

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  7. thank you @Vegan Magic...they truly taste great :)

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  8. Thank you for the recipe!!!! delicious :D

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