Monday, May 23, 2011

milky cake/pastel de leche

i was experimenting a little this weekend...and this tasty cake is the result.
estaba experimentando un poco este fin de semana...y este pastel sabroso es el resultado.

crust/costra:

200 g all purpose flour/harina
100 g unsalted butter/mantequilla sin sal
50 g dark brown sugar/azúcar mascabado 
2 teaspoons ground cinnamon/cucharitas de canela en polvo

cake/pastel:

150 g sugar/azúcar
2 bags or 40 g powdered jelly/sobres o 40 g de gelatina en polvo
600 ml milk/leche
500 ml whipping cream/crema de leche para batir
150 g greek yoghurt/yogur griego
lemon zest/ralladura de limón
cinnamon stick/ramita de canela

mix all the ingredients to create the dough. roll in out and spread in a baking pan. before baking, take a fork and do couple holes in the crust. bake it in the preheated oven (190°C) for about 10 minutes. let it cool down.
mezcla todos los ingredientes para preparar la masa. extiendela y ponla en el molde para hornear. antes de meterla en el horno, toma un tenedor y haz hoyos en la costra. horneala en un horno precalentado (190°C) durante 10 minutos. dejala enfriar.

in a saucepan, mix the sugar, most of the milk (keep about 100 ml), cream, yoghurt, lemon zest and cinnamon stick.
cook it on a low flame until the mix starts boiling.
en una cacerola, mezcla el azúcar, casi toda la leche (guarda 100 ml), la crema, el yogur, la ralladura de un limón y la canela. cocelo a flama baja hasta que la mezcla empieza a hervir.

mix the rest of the milk with the jelly. let it rest for 5 minutes. take the milky mixture off the flame. add the jelly and let it dissolve completely. pour it on the crust and place to the fridge until the milk gets gelatinous.
mezcla el resto de la leche con la gelatina. dejala reposar por 5 minutos. quita la mezcla de leche de la flama. añade la gelatina y dejala disolver completamente. vierte a la costra y mete el pastel al refrigerador hasta que la leche quede gelatinosa.

before serving, sprinkle the cake with cinnamon.
antes de servir, espolvorea el pastel con canela.








23 comments:

  1. Espectacular receta, foto y tarta.

    Besos.

    ReplyDelete
  2. Normalne nemam slov! Ten vyzera uzasne!!!!

    ReplyDelete
  3. @Silvia, muchas gracias por tu lindo comentario y por visitarme :)

    ReplyDelete
  4. @Marianka, dakujem :) straaaaaaaaasne bol dobry. Ta citronova kora mu dala sviezu prichut. vysledok ma prijemne prekvapil :)

    ReplyDelete
  5. Fiiiha Lubka, top experiment! kolacik ako na mieru sity pre mojho mliekomaniaka :) tlieskam receptiku aj fotkam!!!!

    ReplyDelete
  6. Dakujem @evicka :)Ak ho nahodou vyskusas, daj vediet, ci vam chutil :) som veeeeeeelmi zvedava :)

    ReplyDelete
  7. Lubka,ten moze byt uuzasnyyy...ja velmi mozem taketo lahke mliecne kremiky:)hmm...a ta posypka zo skorice..nie je o com:)

    ReplyDelete
  8. @dakujem Martinka :) urcite to nebol posledy krat, co som tuto mnamku robila :)

    ReplyDelete
  9. This looks so delicious. Thanks for posting.

    ReplyDelete
  10. wow!!..:). looks delicious!. i just have one question, how many grams per pack is your powdered jelly?. thanks.

    ReplyDelete
  11. This looks like a beautiful experiment! I'd definitely like a slice of this =)

    ReplyDelete
  12. @Paddy Abroad, thank you for visiting :)

    @yvette quiwa, thank you :) the jelly pack has 20g :)

    @Peggy, I was positively surprised with the outcome :) Thank you :)

    ReplyDelete
  13. genial, te acabo de encontrar y me encanta esta receta, además en español!!! Ya no me pierdo nada ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. @Paula, muchas gracias por tu lindo comentario :)tu blog de las galletas esta genial :)

    ReplyDelete
  15. ah wait... is this what you got from experimenting with that cake that you weren't happy with but mr juarez and I liked?? hmmmm yummy sounding and looking!

    ReplyDelete
  16. tortička sa už chladííí..teším sa na ňu :)

    ReplyDelete
  17. This looks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  18. Ahoj, jak mam rozumet "heavy cream" nebo "crema de leche"? - smetana nebo kondenzak? Diky Misa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj, v tomto pripade to bola slahackova smotana :)

      Delete
    2. Ahoj Luba, mam jeste jeden dotaz, co se tyce mnozstvi zelatiny: normalne pouzivam platky, ale na tenhle kolac jsem pri jistotu koupila ty sypkou zelatinu Dr. Oetker, jeden balicek ma 9g a podle vyrobce vystaci na 500 ml tekutiny. Neni 40 g trochu moc?
      Dekuji.

      Delete
    3. tej tekutiny je tam viac nez 500 ml - 600 ml mlieka, 500 ml smotany a 150 g jogurtu. ja som pouzila dva 20 g sacky, ale ak je na navode napisane, ze staci na 500 ml, kludne pouzi dva 9g sacky :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...